Takaisin

Restatopin herkulliset reseptit joulupöytään

Joulu on rauhoittumisen aikaa kera hyvien herkkujen. Tänä jouluna haluamme jakaa kanssanne henkilökuntamme lempireseptit joulupöytään. Miltä kuulostaisi Antin kotijuusto tai Minnan lumoava riisipuuro?

Minnan lumoava riisipuuro

2 dl vettä
2 rkl voita
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 kanelitanko
0,5 tl suolaa
1 manteli

Mittaa kattilaan vesi ja voi, kiehauta. Lisää puuroriisi ja anna kiehua hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja mausteet. Kuumenna uudestaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Laita kansi kattilan päälle ja pienennä lämpöä, anna hautua hiljalleen noin 50 minuuttia. Sekoita valmiiseen puuroon manteli ja poista kanelitangot.

Antin kotijuusto

3 l punaista maitoa
1,5 tl juustonjuoksutinta
2,5 tl suolaa

Aloita lämmittämällä maito kattilassa 37-asteiseksi. Ota kattilasta lasillinen maitoa ja lisää siihen juustonjuoksutin. Kaada seos ohuena nauhana kattilaan, koko ajan vispilällä sekoittaen.

Laita kattilaan kansi päälle. Siirrä kattila lämpimään veteen tiskialtaaseen, maidon tulisi pysyä 37-asteisena. Anna seoksen seistä 30 minuuttia, tarvittaessa vaihda vettä lämpimämpään. Tämän jälkeen vedä veitsellä ristiviillot juustoon. Laita kansi takaisin kattilan päälle ja anna seistä vielä 20 minuuttia lämpimässä vedessä.

Laita sideharso siivilän päälle ja jokin kulho tämän alle, johon ylimääräinen neste valuu. Kauho juusto pikkuhiljaa sitten tähän siivilään.

Tämän jälkeen käännä sideharson reunat juuston päälle, laita jokin tasainen kansi tms. tähän päälle ja sitten vielä n.1 kg lisäpaino (esim.maitopurkki) siihen. Tämä sitten jääkaappiin valumaan yön yli. Nestettä tulee aika paljon, joten kannattaa tyhjentää alla oleva astia välillä.

Antin saaristolaisleipä

1 l piimää
50 g hiivaa
2.5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl (noin) vehnäjauhoja
vuokien voiteluun: voita
leipien voiteluun: siirappivettä (½ siirappia ja ½ vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva sekä muut ainesosat. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.

Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.

Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.


Anun lime-rosepippurigraavisiika

4 ruodotonta siikafileetä
2 limeä
2-3 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
2 rkl rosepippuria
tilliä

Leikkaa siikafileet ohuiksi suikaleiksi ja siirrä kulhoon. Purista joukkoon limejen mehu. Rouhi rosepippurit kevyesti, ne saavat jäädä karkeiksi. Lisää kulhoon muut mausteet paitsi tilli ja sekoita niin, että ne leviävät tasaisesti kalojen päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli, kunnes kala on kypsynyttä ja vaaleaa. Siirrä tarjoiluastiaan ja koristele tillisilpulla ja halutessasi muutamalla limen lohkolla. Nauti saaristolaisleivän kera.

Lauran piparjuuri-lohirullat

1 pkt tortillalättyjä
1 pkt Cantadou piparjuuri tuorejuustoa
n. 1 dl hillosipulia pieneksi pilkottuna
300 g kylmäsavulohta siivuina

Levitä tortillalätyt laudalle tuorekelmun päälle, sivele ohuehko kerros tuorejuustoa ja silputtua hillosipulia sekä kylmäsavulohisiivut. Rullaa tiukaksi rullaksi kelmun avulla ja laita jääkaappiin odottamaan.

Juuri ennen tarjoilua leikkaa noin 2 cm:n viipaleiksi, laita tarjoiluvadille ja nauti!

Lassen imelletty perunalaatikko

1 kg jauhoisia perunoita (esim. Pito ja Puikula)
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl täysmaitoa
50 g voita
2 tl suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi miedolla lämmöllä noin 15 min. Älä lisää keitinveteen suolaa.

Laita uuni lämpenemään 65 asteeseen. Kuori kuumat perunat ja säästä perunankuoret. Survo tai soseuta perunat perunamyllyn läpi uunivuokaan. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja peitä foliolla. Laita seos 65-asteiseen uuniin vähintään 2 tunniksi. Käytä lämpömittaria. Seoksen lämpötilan tulisi olla 62-75 astetta.

Kun laatikko on uunissa, kiehauta perunankuoret maidossa ja jätä maustumaan. Näin maku uuttuu maitoon.

Tarkista perunalaatikon rakenne. Kun imeltyminen on tapahtunut, seos on löystynyt ja alkaa maistua makealta. Lisää voi, siivilöity maito ja suola imeltymisen jälkeen. Nyt seoksen tulisi olla löysän puuron paksuista. Jos se on hyvin tanakkaa lisää huoneenlämpöistä maitoa.

Nosta uunin lämpötila 150 asteeseen. Kaada seos voideltuun, vähintään 1 ½ l vetoiseen vuokaan, koska seos kuohuu paistaessa. Paista perunalaatikkoa 2 ½ tuntia.

Päivin joulubostonkakku

Taikina:
2,5 dl maitoa

½  hiiva
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 muna
hienonnettua kardemummaa
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Täyte:
voita tai margariinia

sokeria
sukaattia
rusinoita
vihreitä ja punaisia kirsikoita pilkottuna

Koristeluun:
1 muna voiteluun

raesokeria
vihreitä ja punaisia kirsikoita
(tomusokeri-vesikuorrutus)

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna ja mausteet. Alusta taikina jauhoilla kiinteäksi ja kulhosta irtoavaksi. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Kauli kohonnus taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle täytteet: voi, sokeri, sukaatti, rusinat ja kirsikat.

Kierrä levy rullaksi pitkä sivu edellä ja leikkaa siitä noin 5 cm:n levyisiä paloja. Voitele vuoka ja asettele palat väljästi vuokaan ja kohota uudelleen.

Voitele kohonnut pullavuoka munalla ja koristele. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jäähdytä kakku ja viimeistele koristelu halutessasi vielä tomusokeri-vesiseoksella. Nauti ihanasta joulubostonista!

Tiinan joulutaatelit

200 g taateleita
1 dl konjakkia tai tummaa rommia (esim. Stroh)
Tummaa tai valkoista suklaata
Tomusokeria
(nonparelleja)

Laita taatelit vuorokaudeksi vetäytymään kannelliseen astiaan, johon lisäät alkoholin. Kääntele astiaa muutaman kerran vuorokauden aikana.

Sulata suklaa ja kasta viikunat yksitellen sulaan suklaaseen. Laita kuivumaan leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ja koristele. Sulan suklaapinnan päälle voit ripotella esim. nonparelleja ja kuivuneen suklaapinnan päälle tomusokeria.

Edellinen
Uusia valaisinmallistoja hotelleihin, ravintoloihin ja kaupunkiarkkitehtuuriin Rovasilta
Seuraava
Ravintola Bassi

Takaisin ylös