EtusivuAsiakkaatHistoriallisen Bottan uudistus

Historiallisen Bottan uudistus

Historiallinen Ostrobotnia-talo, nykyisin Botta, sijaitsee paraatipaikalla Helsingin Töölössä. Bottan historia ylettyy aina 1900-luvun alkuun saakka, jolloin talon rakentaminen aloitettiin ylioppilaiden järjestötoiminnan tarpeista. Rakennuksen valmistumisen jälkeen Ostrobotnia-talossa on ollut monenlaista toimintaa: rakennuksessa on mm. perustettu jääkäriliike Suomen itsenäistymisen jälkeen, ja kieltolain kumouduttua ensimmäinen Alkon myymälä avautui Bottan katutasoon. Monipuoliseksi ravintolakeskittymäksi kehittyneen Bottan tilojen uudistaminen alkoi ensimmäisen kerran jo keväällä 2017. Juhlasali uudistettiin keväällä 2019 ja sen seurauksena siitä kuoriutui yksi Helsingin upeimmista juhlatiloista. Tilojen sisustuksen suunnittelusta vastasi Lela Louhio.

– Projekti alkoi Bottan huoneiden ja käytävien sisustuksen uusimisella. Tarkoituksena oli, ettei juhlatilaan koskettaisi, vaan korkeintaan tuolit uusittaisiin. Kun huoneiden ja käytävien remontit alkoivat olla valmiit, huomattiin, että juhlasali alkoi kalpenemaan uudistettujen tilojen rinnalla. Päätin tehdä asiakkaalle suunnitelman, joka kattaisi myös juhlasalin kokonaisuudistuksen, Lela kertaa projektin alkuvaiheita.

Botta hyväksyi suunnitelman, jossa tuolien lisäksi uusittaisiin myös pöydät ja verhot. Tuolit olivat kuitenkin iso osa tilan kokonaisilmettä, eikä sopivia aluksi löytynyt helposti. Sitten asiakas yhdisti Lelan ja Restatopin.

– Restatopista oli oltu yhteydessä Bottaan ja tarjottu useampia tuolivaihtoehtoja tilaan. Scabin Lisa-tuoli teki suuren vaikutuksen ja tiesin heti, että oikeanlaisella viimeistelyllä se olisi juuri etsimäni tuoli juhlasaliin, Lela kertoo.

Bottan rakennus on museosuojeltu kohde, ja tämä pyrittiin huomioimaan myös sisustuksessa. Osa tiloista tuli pitää täysin ennallaan tai uudistaa hyvin pienillä muutoksilla. Värimaailmaltaan tiloissa on art deco -henkeä, mutta niissä näkyy myös suunnittelijan oma kädenjälki. Bottan juhlasaliin valittu Lisa-tuoli verhoiltiin neutraalilla harmaalla kankaalla, joka korostaa kauniisti tuolin kullanhohtoista metallirunkoa. Lisää väriä tilaan tuotiin okran värisellä samettiesiripulla, joka tehtiin kohteeseen mittatilaustyönä.

– 60- ja 70-luvun värimaailma on itselleni erityisen tärkeä – lähes kaikista suunnittelemistani kohteista löytyy joku sävy noilta menneiltä vuosikymmeniltä. Tärkeimpiä asiakkaalta tulleita toiveita oli kuitenkin, että tilasta tulisivat modernit ja paikalle saataisiin houkuteltua uutta asiakaskuntaa.  Tilassa on yhdistetty uutta modernia tyyliä, unohtamatta kuitenkaan kalusteiden klassisia muotoja ja tilan henkeä, Lela kertoo suunnittelun tavoitteista.

– Erityisen tyytyväinen olen tilojen tuolivalintoihin, sillä tuolien valitseminen oli hankalinta. Restatopilta sain ammattitaitoista palvelua. He osasivat heti ehdottaa tarpeisiin sopivia kalusteita – säästin siinä todella paljon aikaa, että sain heiltä valmiita ehdotuksia. Myös kalusteiden viimeistelymahdollisuuksien määrä yllätti positiivisesti. Voisin jopa sanoa, että Restatop on vuoden paras löytöni ajatellen suunnittelutyötä – ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa on helppoa ja nopeaa löytää tarpeisiin sopivat huonekalut ja tekstiilit, Lela naurahtaa haastattelun lopuksi ja kiittää hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

Scab Design, Lisa tuoliScab Design, Lisa tuoli

Bottan Juhlasali, tuolit: Scab Design, Lisa tuoli

Asiakas: Oy Botta Ab
Suunnittelu: Lela Louhio
Toteuttaja: Restatop Oy
Toimitussisältö: juhlatilan tuolit, taittopöydät ja verhot
Kuvat: Matias Jurvanen